Eating News , Εστιατόρια

Crookie: Το νέο κρουασάν που κατακτά το Παρίσι

Ένα μόνο μαγαζί πουλά 1.500 την ημέρα

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2024

Το κρουασάν έχει επαναπροσδιοριστεί κατά καιρούς σε ένα πλήθος από γλυκίσματα, από το cruffin μέχρι το Cronut. Τώρα η τελευταία του εκδοχή, το «crookie», κατακτά το Παρίσι.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε οποιοδήποτε αρτοποιείο από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Μελβούρνη αυτές τις μέρες, θα διαπιστώσει ότι το κρουασάν έχει αλλάξει σε ένα πλήθος από γλυκίσματα-portmanteau, από το cruffin μέχρι το Cronut. Πρόσφατα, το Παρίσι έγινε και το σπίτι του δικού του «νέου κρουασάν»: ένα συνονθύλευμα του κρουασάν και του αμερικανικού μπισκότου σοκολάτας, παίρνονται έτσι το όνομα «crookie».

Τέτοιες δημιουργίες μπορεί να φαίνονται «ασεβείς», ειδικά δεδομένης της λατρείας της γαλλικής γαστρονομίας για την παράδοση. Αλλά δεδομένης της περίπλοκης ιστορίας του πιο εμβληματικού αρτοσκευάσματος της χώρας, αυτά τα franken-pastries δεν είναι τόσο βλάσφημα όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί.

Η διεθνής προέλευση του κρουασάν κρύβεται σε κοινή θέα σε κάθε κλασικό boulangerie (αρτοποιείο). Ούτε pain (ψωμί) ούτε pâtisserie (ζαχαροπλαστική), το κρουασάν είναι τεχνικά ένα viennoiserie, μια κατηγορία ψωμιών πρωινού που φιλοξενεί επίσης το pain au chocolat με γέμιση σοκολάτας ή το chausson aux pommes, μια «παντόφλα» από σφολιάτα γεμισμένη με κομπόστα μήλου. Το όνομα της κατηγορίας μαρτυρά την προέλευσή της, όχι από το Παρίσι, αλλά από τη Βιέννη.

Η άφιξη του κρουασάν στο Παρίσι οφείλεται στον γεννημένο στη Βιέννη August Zang το 1830, το οποίο παρουσίασε στους Παριζιάνους στο φούρνο του στην οδό Rue de Richelieu, Boulangerie Viennoise. Τα βιεννέζικα pains de fantaisie του - δηλαδή τα «ψωμιά της φαντασίας», ξεχώριζαν χάρη στη νέα τεχνολογία ζύμωσης που βασιζόταν σε ζύμη μπύρας ταχείας δράσης αντί για προζύμι και στον συχνό εμπλουτισμό με βούτυρο, αυγά, ζάχαρη ή γάλα.

Οι Παριζιάνοι ξετρελάθηκαν με τα αποτελέσματα, εμπνέοντας πολλούς μιμητές, ιδίως του kipferl, ενός ζυμωτού ζυμαρικού, εμπλουτισμένου με βούτυρο.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close